Huis verkopen met biddit of via een vastgoedmakelaar, wat zijn de verschillen?
Hoe verkoop ik mijn woning best? Het is zonder twijfel de meest voorkomende vraag van iedere verkoper. Wij zetten in dit artikel alle voor- en nadelen op een rijtje. Lees hier de voornaamste verschillen tussen verkopen via biddit en een traditionele verkoop.
Stippel eerst je verwachtingspatroon uit.
Ben je van plan om uw woning te verkopen, dan stippel je best even jouw verwachtingspatroon uit.
Dat kan bestaan uit verschillende prioriteiten. Eén van de vragen die je uzelf moet stellen is of je de hoogste prijs wil bekomen, of liever alles zo snel mogelijk achter de rug wil hebben. Een gratis waardebepaling kan u alvast helpen om een financieel beeld te scheppen.
Heb je een andere woning aangekocht en dient jouw huis verkocht te zijn binnen een korte periode of vind je het comfortabeler om eerst uw huis te verkopen en met zekerheid over jouw budget een nieuwe eigendom aan te kopen.
Bij verkooptransacties waar een pandwissel van toepassing is kunnen we je alvast een heel eind vooruit helpen met de termijnen van bewoning en het synchroniseren van jouw aankoop- en verkooptransactie. Met de juiste expertise en een plan van aanpak hoef je uzelf dus geen zorgen te maken.
Op basis van jouw verwachtingspatroon kun je bijgevolg de juiste keuze maken tussen de diverse verkoopmogelijkheden.
Ben je er nog niet helemaal uit wat voor u het beste werkt? Dan kan u ons gerust contacteren voor vrijblijvend advies.
Uw woning verkopen via een notaris
Het is ongetwijfeld de eerste reflex van verkopers om hun woning te verkopen via de notaris. Uw notaris is een vertrouwenspersoon en heeft veelal uw aankoop destijds goed afgehandeld. Het blijft bovendien een beroepsgroep die nog steeds veel respect geniet. Het notariaat dient hun goede naam hoog te houden en bemiddelen reeds vele jaren tussen partijen.
Bovendien is het noodzakelijk om uw notaris te betrekken bij de verkoop van uw onroerend goed, hij dient uiteindelijk de verkooptransactie op zich te nemen en de authentieke verkoopakte te verlijden.
Al dienen we wel duidelijk te benadrukken dat een notaris geen commerciële rol op zich neemt, geen extra kandidaat-kopers aanlevert en nooit zal onderhandelen in uw naam om uw verkoopopbrengst te maximaliseren. Notarissen dienen een objectief standpunt in te nemen en zorgen louter voor een juridisch evenwicht tusssen beide partijen.
Verkopen via een notaris is dus mogelijk, maar heeft niet tot gevolg dat u sneller of aan een betere prijs zal verkopen.
Uw woning verkopen via Biddit (digitale openbare verkoop)
Sinds 1 september 2019 rekent Biddit zich tot één van de mogelijkheden om uw onroerend goed te verkopen. Biddit is een online verkoopplatform van de Belgische notarissen, het is de digitale vorm van de traditionele openbare verkoop zoals we die zeer lang gekend hebben. Via Biddit kopen kopers vanuit hun luie zetel een eigendom aan. Uw huis, appartement of grond wordt eerst gedurende een periode van ongeveer 6 weken gepromoot op Biddit.be. Tijdens deze periode laat u verschillende kandidaat-kopers binnen in uw woning, waarna zij op de vooropgestelde datum een bod kunnen uitbrengen via het online biedplatform (Biddit).
Het hoogste bod wordt u aangeboden, waarna u kan beslissen om er al dan niet op in te gaan. Indien u het hoogste bod aanvaardt, dan dient de koper binnen een termijn van 5 dagen alle aankoopkosten te voldoen aan uw notaris. De koper kan hierbij geen gebruik maken van een opschortende voorwaarde tot het verkrijgen van een krediet. Men dient dus heel zeker te zijn van hun stuk om een rouwkoop (een verkoop die niet kan doorgaan) te vermijden. Men moet er vervolgens ook binnen een periode van slechts 6 weken voor zorgen dat de akte verleden kan worden. Met andere woorden heeft de koper maar een beperkte periode van 4 weken om het woonkrediet helemaal rond te krijgen en de getekende kredietbrieven aan het notariaat te bezorgen. Dat is helaas niet voor iedere koper mogelijk.
Het notariaat stelt dat er gemiddeld 3 op 4 eigendommen die via Biddit aangeboden werden ook effectief verkocht zijn en 40% van de kopers jonger zijn dan 35 jaar. Dit gemiddelde lijkt -nu de grote vraag naar woningen is afgenomen- te dalen.
Wordt uw gewenste verkoopprijs niet behaald, dan kan u -mits betaling van alle kosten- ervoor kiezen om uw woning niet langer via Biddit te verkopen.
Ongeacht of de verkoop plaatsvindt via Biddit dient u de door de notaris gemaakte kosten, alsook de publicitaire kosten en die van het Biddit platform te vergoeden. Deze prijzen worden niet openbaar gecommuniceerd en dient u te bespreken bij het desgewenste notariaat.
Deze kosten zijn steeds ten laste van de verkopende partij en kunnen dus een onaangename bijwerking zijn van dit systeem indien de prijs niet behaald wordt.
De meest voorkomende voordelen van Biddit zijn:
- De verkoop verloopt relatief snel (+- 3 maanden);
- De online biedingen zijn bindend;
- De bijkomende Biddit-kosten zijn alsnog iets lager dan die van een vastgoedmakelaar, maar opgelet, ook verschuldigd indien de verkoop niet tot stand komt;
- Woningen die goed in de markt liggen, kunnen een goed resultaat behalen;
Maar voor iedere drie succesvol verkochte woningen is er immers ook één die niet verkocht geraakt.
Biddit was een succesvolle formule tijdens de voorbije jaren (2020-2022), waarbij er een ware storm op vastgoed heerste en de verkoopcijfers piekten. Echter zijn er geen pieken zonder dalen en merken we tijdens het laatste kwartaal van 2022 een aanzienlijke afkoeling van de vastgoedmarkt, in combinatie met een stijgende rente, wat nadelig is voor deze verkoopstrategie.
De meest voorkomende nadelen van Biddit zijn:
- Het digitale karakter maakt het minder toegankelijk voor de oudere doelgroep aan kopers;
- Het systeem van opbod valt niet bij iedere koper in de smaak en geeft een gevoel van onzekerheid;
- Kopers met minder eigen middelen kunnen niet deelnemen, daar zij de aankoopkosten niet geheel zelf kunnen opbrengen;
- Kopers die geen absolute zekerheid hebben over hun woonkrediet zullen het risico niet nemen om een bod uit te brengen, ze krijgen immers geen opschortende voorwaarde tot het verkrijgen van een krediet (beperking van jouw doelgroep);
- Beroepskopers kunnen hun statuut als beroepskoper niet inroepen (verlaagde registratierechten) gezien Biddit gelijkgesteld is met het statuut van openbare verkoop;
- De gestegen vastgoedprijzen en de stijgende rente zetten een rem op het succes van deze verkoopwijze;
Verkopen met een vastgoedmakelaar, een vraagprijs of vanafprijs?
Tot slot komen we tot één van de meest gekende manieren om uw woning vlot en zorgeloos verkocht te krijgen aan de beste prijs.
Door te kiezen voor een toegewijde vastgoedmakelaar kiest u meteen ook voor gemoedsrust. Men zal er immers voor zorgen dat jouw dossier doorheen de hele verkoopstransactie grondig opgevolgd wordt.
De vastgoedexperten van AC vastgoed hebben een nauwe samenwerking met iedere notaris in de streek en dragen voornamelijk bij aan de commerciële meerwaarde die uw notaris niet kan/mag bieden. Kortom een volledige ontzorging van uw verkoopdossier en alles wordt aangegrepen om de best mogelijke verkoopprijs te bekomen.
Hoe we dit doen leest u in ons artikel "huis verkopen met een makelaar", maar wij kunnen u alvast meegeven dat het grote netwerk en de professionele rondleidingen doorheen uw woning cruciaal zijn om de beste verkoopvoorwaarden van te bekomen.
Bovendien heeft u de keuze uit beide verkoopstrategieën:
- een traditionele vraagprijs die gelijk of zelfs iets hoger wordt ingesteld dan de waarde van uw woning. Deze bepalen we via een gratis schatting.
- ofwel een vanafprijs waarbij we een groter bereik hebben in jouw doelgroep. Onze unieke methode zal hierbij steeds de beste prijs naar boven halen.
Via ons vastgoedplatform "Immoscoop" beschikken wij eveneens over de mogelijkheid om uw woning aan te bieden met een vanafprijs, na een vooropgestelde termijn kunnen de kandidaat kopers die uw woning bezocht hebben online een bod uitbrengen via "ibid". De hoogste bieder wordt aansluitend gecontacteerd en gevraagd om het schriftelijk bod tot aankoop getekend over te maken, waarna u dit kan aavaarden. Het bod wordt dus pas definitief van zodra dit document door u tegengetekend wordt. Dit wijkt niet af van het normale verkoopstatuut, daar biddit wel onder het statuut van een openbare verkoop valt. Het biedt alvast een mooi alternatief indien u fan bent van een verkoop per opbod én in combinatie met de volledige ontzorging en begeleiding doorheen het hele verkoopproces van uw huis, appartement, bouwgrond of handelspand.
De meest voorkomende voordelen van een vastgoedmakelaar zijn:
- U geniet van professioneel begeleide rondleidingen die de verkoopprijs en de transactiesnelheid gunstig beïnvloeden;
- U bereikt een grotere groep kopers, omdat wij toegankelijk zijn voor iedere bevolkingsgroep, jong of oud, al dan niet digitaal onderlegd;
- Dankzij ons groot netwerk aan kopers met een zoekprofiel kunnen wij op 1 dag iedere kandidaat voor uw woning proactief contacteren, wij dienen dus niet te wachten tot wanneer een koper ons contacteert;
- Alle marketingtools worden ter beschikking gesteld + opmaak van een professionele fotoreportage van uw pand;
- Kandidaat-kopers met minder eigen middelen komen eveneens in aanmerking (bvb. via sociaal woonkrediet of kopers die niet over meer dan 10% eigen inbreng beschikken);
- Kopers kunnen indien nodig een opschortende voorwaarde voor een woonkrediet bekomen, waardoor je geen kandidaten uitsluit die het risico niet durven nemen zonder, bovendien loop je minder kans op een rouwkoop;
- Wij weten voorafgaand aan ieder bezoek het ultieme aankoopbudget van iedere kandidaat-koper, dankzij diens zoekprofiel;
- Kopers hebben meer tijd om te onderhandelen met verschillende banken over hun kredietvoorwaarden (= grotere koopkracht);
- Beroepskopers komen in aanmerking om te kopen onder hun beroepsstatuut;
- Het verkoopdossier wordt zorgvuldig samengesteld en is compleet, op die manier zijn er geen wachttijden voor het opmaken van een compromis;
- Wij kunnen ernstige kandidaat-kopers meteen van een waardebepaling voorzien indien ze afhankelijk zijn van de verkoop van hun huidige woning, zo komen ze sneller tot een besluit;
- Bij een dubbele verkooptransactie - van uw woning en desgevallend die van de koper- zorgen wij voor een perfecte synchronisatie van beide verkoopdossiers;
- En niet allerminst krijgt u de "no cure no pay" garantie, vervullen wij onze opdracht niet, dan wordt er GEEN ereloon aangerekend;
De meest voorkomende nadelen van een vastgoedmakelaar zijn:
- Het cliché wil jammergenoeg dat vastgoedmakelaars niet altijd de beste naam opgespeld krijgen - meestal door een minderheid die het beroep om de verkeerde redenen uitoefent - kies daarom niet alleen op basis van het laagste ereloon of de mooiste beloftes, maar kies voor de makelaar die u het meeste vertrouwen geeft op een geslaagde samenwerking. Het gaat immers over uw grootste bezit;
- Indien de verkoop plaatsvindt dient u een ereloon te betalen, al wordt dit vaak ingecalculeerd in de verwachte opbrengst van uw eigendom;
- Het ereloon is hoger dan de kostprijs van Biddit, de dienstverlening reikt echter ook veel verder en het ereloon is enkel betaalbaar indien uw eigendom verkocht werd;
Lees ook: Hoe mijn woning verkopen? Zelf of met een makelaar..., Ik wil mijn woning (zelf) verkopen, het stappenplan