Nieuws

Huizenprijzen dalen voor tweede kwartaal op een rij: “Opmerkelijk”

2018-05-17 11:48:42

De gemiddelde prijs van een huis in België is tijdens het eerste kwartaal van dit jaar met 0,5 procent gedaald tegenover eind vorig jaar. Het is de tweede daling op rij, zo blijkt uit de vastgoedbarometer van de notarissenfederatie (Fednot). Die notarissen registreerden wel een recordaantal vastgoedtransacties.

De gemiddelde prijs van een woonhuis was in de laatste maanden van vorig jaar al met 1,3 procent gedaald, en nu volgde een nieuwe daling van 0,5 procent. “Een woonhuis kost nu gemiddeld zowat 5.000 euro minder dan het niveau dat bereikt werd in het derde kwartaal van 2018”, zegt Bart van Opstal van de federatie van het notariaat. 

Lees meer

Binnenkort wordt een asbestinventaris verplicht

2019-04-27 18:50:04

Wie een huis van voor 2001 verkoopt, zal binnenkort een extra document moeten voorleggen: het asbestinventarisattest. Dat geeft aan in hoeverre uw woning asbestveilig is.

Het Vlaams Parlement keurde eind maart een decreet goed over de invoering van een asbestinventarisattest. Tot nog toe bestond die verplichting alleen voor werkgevers voor de ruimtes waarin werknemers aan de slag zijn. Nu zullen ook particulieren die hun woning willen verkopen, zo’n attest moeten laten opmaken. Het nieuwe document komt boven op de rist documenten die nu al vereist zijn wanneer u een woning verkoopt.

Veel huizen zonder huisnummer in België

2018-05-17 11:48:42

Elk huis heeft een uniek adres dat bestaat uit de postcode, de straatnaam en het huisnummer. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar wie vaak op de baan is en weleens bij mensen aanbelt, weet dat het juiste huis vinden niet altijd zo makkelijk is. In tegenstelling tot Nederland, waar huisnummering netjes geregeld is, zijn huisnummers in België vaak heel wat minder goed geregeld.

Lees meer

"Klein beschrijf mogelijk" wat houdt deze term juist in? U leest het hier

2018-05-17 11:48:42

Je eerste huizenjacht … je schuimt zoekertjes af op zoek naar jouw ideale woning. En dan valt je oog op je droomhuis en lees je de omschrijving: “Prachtig huis met gezellig tuintje dat in aanmerking komt voor klein beschrijf”. Maar wat betekent dat nu eigenlijk? Registratierechten  Koop je in België een woning, dan betaal je naast de aankoopprijs ook registratierecht…

Lees meer