Huizenprijzen dalen voor tweede kwartaal op een rij: “Opmerkelijk”

De gemiddelde prijs van een huis in België is tijdens het eerste kwartaal van dit jaar met 0,5 procent gedaald tegenover eind vorig jaar. Het is de tweede daling op rij, zo blijkt uit de vastgoedbarometer van de notarissenfederatie (Fednot). Die notarissen registreerden wel een recordaantal vastgoedtransacties.

De gemiddelde prijs van een woonhuis was in de laatste maanden van vorig jaar al met 1,3 procent gedaald, en nu volgde een nieuwe daling van 0,5 procent. “Een woonhuis kost nu gemiddeld zowat 5.000 euro minder dan het niveau dat bereikt werd in het derde kwartaal van 2018”, zegt Bart van Opstal van de federatie van het notariaat. 

Na een aanhoudende stijging van de vastgoedprijzen is zo’n stabilisatie opvallend. “Zeker in vergelijking met de aanhoudende grote vraag naar vastgoed. Als de vraag stijgt, zou normaal gezien ook de prijs stijgen, leert de economische logica. Dat dit niet gebeurt, is opmerkelijk en daardoor valt die stabilisatie nog meer op. Mogelijk botsen we stilaan op de limieten van wat de – vooral jongere – kopers aankunnen op het vlak van terugbetalingscapaciteit, wat een rem zet op de snelheid van de prijsstijgingen”, verklaart Van Opstal de stabilisatie.

 

Een woonhuis kost nu gemiddeld 253.904 euro in België. Maar wie denkt dat hij beter even de kat uit de boom kijkt, is er allicht aan voor de moeite. Van Opstal wijst erop dat op langere termijn de prijzen wel stijgen. Zo steeg de gemiddelde prijs de voorbije vijf jaar met 11,9 procent (of bijna 27.000 euro). Rekening houdend met de inflatie gaat het om een toename in reële termen van 4,6 procent. 

 “In reële termen bedroeg de stijging per jaar minder dan 1 procent. In die zin is er, in tegenstelling tot andere landen, in België geen sprake van een oververhitte vastgoedmarkt”, stelt Van Opstal vast. “België kent een vrij stabiele vastgoedmarkt, en als er in een kwartaal al eens uitschieters zijn in de ene of andere richting, wordt dat al snel weer gecorrigeerd in een volgend kwartaal.”

De gemiddelde prijs van een appartement in België steeg het afgelopen kwartaal wel, zij het lichtjes (+0,2 procent), tot 221.656 euro. In vijf jaar tijd steeg de gemiddelde prijs met 10,9 procent (of 22.000 euro), of onder de prijsstijging van de huizen. In reële termen (dus exclusief inflatie) ligt de toename op 3,6 procent.

 

Ondanks alles voerden de Belgische notarissen in januari, februari en maart een recordaantal vastgoedtransacties uit voor het eerste kwartaal. Het waren er bijna 7 procent meer dan in het eerste kwartaal van 2017, het vorige record. Bart van Opstal: “De drukte op de Belgische vastgoedmarkt was ook te merken in de financiële sector. Het aantal hypothecaire kredieten voor de aankoop van een woning was nog nooit zo hoog als in de afgelopen drie maanden. De rentevoeten blijven bijzonderlijk aantrekkelijk, waardoor extra veel mensen actief zijn op de vastgoedmarkt.” 

De rente voor een hypothecaire lening voor de aankoop van een huis en met een looptijd van meer dan 10 jaar blijft sinds september 2018 stabiel rond 1,95 procent. Ook in de eerste maanden van dit jaar blijft de rentevoet net onder de 2 procent hangen.

 

In Vlaanderen is Antwerpen de grootste vastgoedmarkt: ruim een op de vier transacties in Vlaanderen vindt plaats in de provincie Antwerpen. Fednot publiceert voor de eerste keer ook cijfers over het aantal transacties op basis van het type vastgoed: huizen, appartementen, gronden (zowel bouwgronden als landbouwgronden) en andere types (kantoren, winkels, industriegebouwen en garages). Bart van Opstal: “In 44 procent van alle vastgoedtransacties ging het om huizen. Gronden waren goed voor net geen 30 procent. In iets meer dan 15 procent ging het om appartementen.” 

Zoals verwacht heeft het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een zeer atypische markt in vergelijking met de andere provincies. Net geen 50 procent van alle vastgoedtransacties betrof er appartementen, de huizenmarkt was goed voor zo’n 30 procent. Gronden, een zeldzaamheid in die regio, maken amper 3 procent uit van de transacties.

Bron: HLN.

Vraag vandaag nog een gratis schatting aan van uw eigendom!

 

Gratis schatting