"Klein beschrijf mogelijk" wat houdt deze term juist in? U leest het hier

Je eerste huizenjacht … je schuimt zoekertjes af op zoek naar jouw ideale woning. En dan valt je oog op je droomhuis en lees je de omschrijving: “Prachtig huis met gezellig tuintje dat in aanmerking komt voor klein beschrijf”. Maar wat betekent dat nu eigenlijk? Registratierechten  Koop je in België een woning, dan betaal je naast de aankoopprijs ook registratierecht…

Registratierechten

Koop je in België een woning, dan betaal je naast de aankoopprijs ook registratierechten. Die dienen voor het registreren van de verkoopakte. Meestal gebeurt dat via de notaris. Het Belgische ‘laten we het even wat ingewikkelder maken’ is ook hier van toepassing: het bedrag dat je betaalt verschilt per gewest. In het Vlaamse Gewest bedragen de rechten standaard 10 % van de aankoopsom, in het Waalse en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest 12,5 %. Dat is wat we noemen ‘groot beschrijf’. Het volledige bedrag gaat naar het gewest zelf.

Korting

Maar, een lichtpuntje: misschien heb je met je nieuwe huis de jackpot gewonnen en kom je in aanmerking voor een vermindering van de registratierechten, het klein beschrijf! Ook hier is de Belgische diversiteit van toepassing. In Vlaanderen betaal je voor klein beschrijf 5 % op de aankoopsom (i.p.v. 10 %) en in Wallonië 6 %. (i.p.v. 12,5 %). Om hiervan te genieten, hoef je gelukkig niet het winnende lot te kopen maar moet je wel voldoen aan een aantal voorwaarden. En dat geldt ook voor je nieuwe droomhuis. Tijd dus voor een overzicht:

De voorwaarden

De voorwaarden voor je onroerend goed:

De belangrijkste vereiste is dat je nieuwe thuis een ‘bescheiden woning’ is. En dat heb je als:

Je geen, 1 of 2 kinderen hebt EN het kadastraal inkomen van je woning (vóór indexatie) maximum 745 euro bedraagt.
Je 3 of 4 kinderen ten laste hebt EN het kadastraal inkomen van je woning (vóór indexatie) maximum 845 euro bedraagt.
Je 5 of 6 kinderen ten laste hebt EN het kadastraal inkomen van je woning (vóór indexatie) maximum 945 euro bedraagt.
Je 7 of meer kinderen ten laste hebt EN het kadastraal inkomen van je woning (vóór indexatie) maximum 1.045 euro bedraagt.
De voorwaarden voor jou, de koper:

Binnen de 3 jaar na aankoop moet je gedomicilieerd zijn op het adres van je nieuwe woning.
En vanaf dat moment moet je ook minimum 3 jaar ingeschreven blijven op dit adres (je domicilie daar hebben).
Je bent een natuurlijke persoon en geen vennootschap of vzw.
Je hebt op het moment van aankoop geen ander onroerend goed in je bezit dat bestemd is om in te wonen, tenzij je dit geërfd hebt van je ouders of (over)grootouders.
Je koopt de woning aan in volle of blote eigendom. Met enkel het vruchtgebruik ervan te hebben ga je er dus niet komen.
calculator-beschrijf

Akte

Het klein beschrijf krijg je niet automatisch door alleen maar aan de voorwaarden te voldoen. Hier komt je notaris aan te pas. In de akte die hij/zij voor jou opstelt, wordt gevraagd om het verminderd tarief toe te passen en wordt ook vermeld dat aan alle voorwaarden om dit tarief te krijgen, wordt voldaan en dat dat ook het geval zal blijven. Doe je dat niet, dan loop je het risico bij te moeten betalen.

Nieuwbouwwoning of bouwgrond

Om het nog een klein beetje ingewikkelder te maken zijn er andere regeltjes voor de aankoop van een nieuwbouwwoning of bouwgrond. Op het moment van aankoop betaal je de ‘volle pot’. Maar wordt jouw nieuw gebouwde woning er eentje met een KI dat niet het maximum overschrijdt en voldoet het aan de andere voorwaarden voor klein beschrijf, dan kan je een verzoekschrift via je notaris indienen bij de Vlaamse belastingdienst om een gedeelte (zijnde de 5 % die je teveel betaalde) van het betaalde bedrag te recupereren. Toch een winnend lot, misschien?

Auteur: KP

Bron: Vlaanderen.be, notaris.be

 

Vraag vandaag nog een gratis schatting aan van uw eigendom!

 

Gratis schatting